MENJAWAB PERSEPSI

Bismillah.

1. Susah nak menjawab persepsi, nanti timbul pula persepsi lain. Harap kita cerahkan dulu hal berikut:

a. Anda nak percaya persepsi anda walaupun anda tak usaha tabayyun apa-apa dengan saya, teruskan. Saya tak pernah nak halang. Saya tak pernah paksa anda baca pun post dalam blog ini. Anda bebas nak tuduh apa-apa, nak mengata apa-apa, nak mengejek apa-apa. Saya tak halang. Saya tak suruh buang persepsi itu.

b. Saya menulis ini hanya untuk maklumkan fakta di pihak saya. Andai saya silap, saya minta maaf. Saya minta ampun. Saya banyak dosa, saya banyak lalai, saya sedar hakikat diri saya yang lemah. Saya minta maaf. Saya minta maaf pada semua yang telah mendapat mudarat atas apa-apa yang datang dari saya. Saya minta maaf.

2. Sekarang saya akan jawab persepsi berikut:

a. KAU PENDAKWAH TAK BERGUNA

Jawab: Ya, saya mengaku persepsi ini. Maafkan saya atas ketidakgunaan saya. Moga Allah masih beri saya peluang untuk berusaha langsaikan kewajipan dakwah. Moga Allah didik saya. Moga Allah buka hati saya untuk dididik.

b. KAU BUKAN PENDAKWAH SEBENARNYA

Jawab: Ya, saya bukan pendakwah. Saya hanya muslim yang cuba nak usaha langsaikan kewajipan dakwah. Saya mohon maaf jika ada yang tersalah anggap saya seorang pendakwah hingga apabila mereka melihat kelemahan saya, mereka anggap itulah sifat pendakwah, padahal itu sifat kelemahan saya sendiri.

c. KAU CAKAP PUTAR BELIT.

Jawab: Saya perlukan maklumat lebih lanjut, cakap yang mana yang putar belit itu. Tabayyun dengan saya. Boleh e-mel saya untuk kita luruskan hal ini setuntasnya: mfakhrulrazi@gmail.com. Jika benar cakap putar belit, saya minta maaf, saya tak pernah sengaja. Saya sentiasa cuba cakap lurus, straight to the point, terang, jelas dan tuntas.

d. KAU PAKSA ORANG TERIMA, KOMIK DAKWAH/ KOMIK SYARIAH COMPLIANT HANYALAH KOMIK YANG BERTERASKAN AJARAN ISLAM/MENYERU KEPADA ALLAH DAN BUKANNYA KOMIK NILAI-NILAI KEMANUSIAAN YANG UMUM

Jawab: Jika mahu dipanggil komik dakwah atau komik syariah compliant, maka komik itu perlulah memenuhi maksud DAKWAH dan SYARIAH. Tidaklah dinamakan DAKWAH atau SYARIAH jika unsur "ALLAH" dihilangkan. Nilai-nilai kemanusiaan yang umum tidak mengaitkan dengan ALLAH, maka nilai itu tak terikat dengan makna nilai itu di sisi SYARAK. Contohnya nilai "SABAR" dalam kemanusiaan tidak sama dengan nilai SABAR di sisi syarak, kerana SABAR di sisi syarak terkandung juga erti TAWAKKAL,ISTIQAMAH, REDHA PADA ALLAH yang tak ada di sisi kemanusiaan. Nilai "HORMAT" di sisi kemanusiaan tidak sama dengan nilai "HORMAT" di sisi SYARAK, kerana HORMAT di sisi syarak terkandung juga erti TAWADHUK, WALA', TAAT yang tak ada di sisi kemanusiaan. Maka komik kemanusiaan yang umum bukan komik dakwah/ syariah compliant selagi tak tertakluk pada batas makna DAKWAH dan SYARIAH. Ini hakikat ajaran Islam. Saya tak paksa orang terima. Tapi pergilah mengkaji sedalam mana pun ajaran Islam mereka akan dapati hal yang sama, NILAI KEMANUSIAAN UMUM semata-mata itu maknanya berbeza dengan NILAI KEMANUSIAAN YANG MENGHAMBAKAN DIRI PADA ALLAH DALAM DAKWAH DAN SYARIAH. Sekali lagi diulangi, saya tak paksa, saya hanya beritahu dan sampaikan fakta.

e. KAU PAKSA ORANG RUJUK KOMIK KAU JIKA NAK LUKIS KOMIK DAKWAH

Jawab: Tidak pernah. Saya pernah minta orang rujuk komik saya yang BERDIALOG PANJANG apabila seseorang telah menawarkan diri untuk mengajar saya melukis komik dakwah yang baik. Katanya, komik dakwah berdialog panjang TIDAK AKAN DIBACA oleh orang mengikut kajian kumpulannya. Padahal komik saya berdialog panjang bertajuk "Kahwin Awal" telah dibaca oleh ramai orang. Bagaimana kajiannya tak menggambarkan realiti yang berlaku? Saya tak pernah paksa atau suruh orang jadikan komik saya sebagai RUJUKAN KOMIK DAKWAH. Saya suruh orang jadikan AL QURAN DAN SUNNAH sebagai RUJUKAN KOMIK DAKWAH.

f. KAU MENILAI ORANG JAHIL

Jawab: Tidak pernah. Kebanyakan kes saya bersangka baik semua orang lebih berilmu daripada saya. Saya sering mengulas idea bukan orang. Sekali lagi diulangi, saya mengulas idea bukan orang. Jika ada ayat saya mengulas sesiapa, maka mohon letakkan quote ayat saya itu, nama orang yang saya ulas itu, agar saya dapat perbetulkan. Kadang kala ada beberapa orang mengeluarkan kenyataan sekian sekian, saya akan mempersoalkan kenapa orang itu mengeluarkan kenyataan seperti itu. Ia masih berkisar mengenai idea, bukan diri orang itu. Kerana mungkin pengalaman atau fikrah orang itu merupakan punca, masih lagi berkaitan dengan idea dan bukan diri orang itu. Contoh menilai diri orang seperti, "orang itu jahil, pemalas, jahat, penipu, munafik," dan sebagainya. Tapi jika bercakap soal "tindakan orang itu tak baik, kenyataannya terpesong, ayatnya tak sopan", ia berkaitan idea dan bukan diri personal, kerana mungkin saja "tindakannya tak baik kerana terlupa tapi orang itu selalu buat benda baik, kenyataannya terpesong kerana dia keliru atau tak mendapatkan fakta yang tepat tapi orang itu selalu cakap yang bermanfaat, ayatnya tak sopan kerana dia marah atau tak dapat kawal diri tapi dia selalu tenang dan baik".

g. KOMIK KAU JELAS MENILAI ORANG JAHIL

Jawab: Komik yang mana, mohon tabayyun dengan saya. Boleh e-mel saya untuk tuntaskan hal ini.

h. PENYAMPAIAN KAU TERUK

Jawab: Benar. Saya masih belajar. Maafkan kelemahan saya.

i. KAU TAK BOLEH TERIMA KRITIKAN, NASIHAT, TEGURAN

Jawab: Tidak benar. Malah saya sentiasa menunggu kritikan, nasihat dan teguran. Yang saya tak boleh terima adalah PUJIAN, kerana saya rasa cuba dirosakkan padahal saya perlu banyak perbaiki diri.

j. KAU PAKSA ORANG IKUT CARA KAU, PADAHAL CARA KAU BUKAN MUTLAK

Jawab. Tidak pernah. Saya suruh ikut AL QURAN DAN SUNNAH kerana itu MUTLAK. Cara apa yang saya paksa itu? Boleh tabayyun dengan saya dengan e-mel kepada saya untuk tuntaskan.

k. KAU PAKSA ORANG LUKIS KOMIK DAKWAH

Jawab: Saya tak paksa. Saya cuma sampaikan setiap MUSLIM hanya HARUS melukis KOMIK DAKWAH berdasarkan padangan sebahagian ULAMA. Belum lagi saya jumpa ulama yang mengharuskan komik selain itu. Dakwah ini merangkumi semua aspek menyeru kepada ajaran Islam yang luas, politik, pendidikan, sains dan teknologi, ekonomi, sosial dan sebagainya.

l. KAU JAHAT

Jawab: Benar, saya cuba hentikan kejahatan saya. Mohon nasihat saya.

m. KAU DENGKI, IRI HATI, SUKA CARI SALAH ORANG

Jawab: Tidak benar, cuma jika saya ternampak kesalahan, saya cepat-cepat nasihatkan jika mampu, sebab takut disoal di akhirat nanti kenapa membisu untuk menegakkan kebenaran.

n. KAU BOLEH BLAH

Jawab: InshaAllah saya akan blah jika sudah yakin orang tak mahu dengar atau lihat saya berada di situ. Tapi sebelum saya blah, saya sampaikan dulu apa yang WAJIB saya sampaikan.

o. PERGI MATILAH WEI

Jawab: Ajal ini tak akan lambat dan cepat, Allah akan tarik nyawa kita apabila sudah tepat masanya. Jangan bimbang.

*akan ditambah dari semasa ke semasa jika ada persepsi lain.*

PROJEK KOMIK TAHUN 2015

Berikut adalah projek-projek komik tahun 2015 yang saya akan usahakan. (Nota penting: KOMIK INI HANYA UNTUK LANGSAIKAN TANGGUNGJAWAB SAYA, DAN SAYA BUKANLAH SEORANG PELUKIS KOMIK YANG BAIK)
1. Sembelihan Korban Dalam Islam (permintaan Nur Fadiah Yusof)
2. Aku Ingin Solat!
antara isi kandungan:
i.kesalahan yang membatalkan solat-permintaan Ismail Mohd Shariff
ii. solat jamak/qasar -permintaan Athirah Taha
iii. makmum muafik dan masbuk- permintaan Athirah Taha
iv. Saf Jamaah Wanita - permintaan Fadh Hasnawi
v. Kelebihan Solat Berjemaah-permintaan Nevada Del Ruiz
vi. Solat Yang Terbaik-permintaan Nevada Del Ruiz
vii. Jenis solat yang tak disukai Rasulullah s.a.w- permintaan Nevada Del Ruiz
3. Tuntas Politik Islami
antara isi kandungan:
i. Tahaluf Siyasi - permintaan Izzat Syafiq
ii. Bahaya fahaman Syiah-permintaan Izzat Syafiq
4. Pertarungan di Tanah Jawi - permintaan 'a' Mubarak Bakri
5. Aktivis (prekuel komik Sobar)
6. Apa Erti Aku Melukis Komik
7. Tujuan
8. Resolusi Matematik: Buku 1
9. Kelab Futuwwah Revolution (sekuel komik Sobar)
10. Cinta Tahajjud
11. Ayat-ayat Biasa
Semua komik ini akan di e-melkan pada mereka yang nak membaca saja. Setelah di e-mel, terpulanglah pada penerima itu nak buat apa dengan komik tersebut, nak simpan, nak baiki, nak lukis semula, nak edit, nak upload kat mana-mana, nak cetak, nak terbit, nak jual, nak buat apa, buatlah. Komik saya bukan best pun. Ia bukan milik saya, ia milik umat, gratis 200%. Saya lukis untuk langsaikan tanggungjawab semata-mata.
Sesiapa yang berhajat nak baca komik-komik di atas pada tahun 2015, bolehlah e-mel pada saya: mfakhrulrazi@gmail.com
Saya mohon maaf atas segala kelemahan, keburukan, dan kekurangan diri saya.
Sesiapa nak beri tazkirah dan nasihat pada saya juga dialu-alukan. Saya sanggup belajar dari sesiapa jua yang ikhlas mahu saya memperbaiki diri untuk hampir kepada Allah.
Sekian.
mfr

REVIEW PENGKARYA KOMIK DAKWAH ONLINE YANG MENGINSPIRASI SAYA

Ini perkara yang dah lama saya nak buat, maka saya rasa saya patut buat segera sebelum saya offline.

1. KAMAL SAN

Dalam hidup online saya yang boleh dikatakan bermula tahun 2004, melayari internet di perpustakaan Univ Malaya, karya komik dakwah Kamal San adalah pertama yang saya temui dan baca. Thread di pergh.com pada tahun 2003 yang bermula dengan soalan Sdr.Masri "takde komik dakwah ke?" hingga jawapan Icesoul dan Wanzu yang membawa kepada link-link komik Kamal San adalah thread forum legend di hati saya. Saya selalu membaca thread itu dalam menolak diri saya untuk mula melukis komik dakwah. Namun sering komik-komik yang saya lukis, hanya berakhir sekerat jalan dan saya tak letak online kerana bila saya baca semula komik saya lukis, saya tak yakin saya mampu menyampaikan sepertimana komik Kamal San telah sampaikan yang menusuk ke sanubari saya.

Saya memandang tinggi Kamal San kerana isi-isi komiknya membuatkan saya percaya Kamal San melukis dengan penuh ikhlas semata-mata kerana Allah dan mahu melangsaikan tanggungjawab dan kewajipan dakwah. Saya ingin jadi seperti Kamal San, saya juga mahu capai ikhlas, saya juga mahu tulus melangsaikan amanah dakwah. Saya ingin segala-gala rasa yang saya rasa ketika baca komik Kamal San muncul juga jika saya baca komik saya sendiri. Saya ingin hasilkan komik dakwah yang menyentap jiwa diri sendiri tanpa ada apa-apa agenda lain yang terpesong.
Saya selalu ingin baca karya-karya terbaru Kamal San, saya ingin dalami apa yang Kamal San ada dalam tarbiyah-tarbiyah yang beliau jalani.

Karya-karya Kamal San masih boleh dibaca di: http://ikomik.blogspot.com

2. DEE @ RUSYDEE ARTZ

Dia kawan baik saya. Saya mula kenal Dee lepas hantar karya Cinta Kambing Gurun ke Forum Alwancomics dalam tahun 2005, bila Dee tegur saya dalam pm. Saya pun hairan kenapalah karya picisan itu memberikan sentuhan di jiwa Dee ini hingga nak berkawan dengan saya, sedangkan dia lebih hebat melukis dan mewarna hingga ke tahap pro. Lepas dah kenal lebih rapat melalui YM, barulah saya tahu muka Dee macam muka hero dalam komik Cinta Kambing Gurun itu. Tak adalah sama, tapi muka bujur, rambut belah tengah dan pakai spec itu memang gaya Dee waktu itu. Haha.

Sejak itu kami berkawan baik dan sering berlawan gusti menconteng-conteng khususnya semasa di oekaki.
Saya memang selalu tak setuju dengan cara Dee lukis pada awal-awal kenalnya, walaupun kadang-kadang cair jugak dengan watak-watak perempuannya. Tapi dia selalu setia dengar syarah dan ceramah garang kutuk maki saya pada dirinya. Tak tau lah betul ke setia dengar, sebab kami berkawan jarak jauh, saya di Jepun dan Dee di Klate, saya pun hanya marah-marah Dee guna YM saja, walaupun memang saya menaip laju-laju waktu marah hingga menghentak-hentak keyboard dengan garangnya. Tapi Dee hanya diam dan baca yang kadang-kadang membuatkan setan lebih menghasut saya untuk lebih naik gila. Haha, entahlah zaman yang sangat kelakar pulak yang penuh aib sana sini yang tak wajar saya dedahkan.

Tapi lepas Dee muncul sebagai Syabab Musafir Kasih dan Rusydee Artz di facebook, lukisan dan komik yang dia hasilkan memang menginspirasi saya. Cuma saya jarang nak puji dia, sebab tak nak kawan baik jatuh dengan pujian. Bila saya nampak tak betul saja, saya ada tegur sikit-sikit, sebagai bukti kasih sayang. Tapi menyampah juga dengan fan perempuan dia yang bengang tak tentu tempat kalau saya tegur Dee. Saya sayang kawan saya, saya tegurlah, apa masalah? Saya tak kan nasihat dan beri teguran kalau tak sayang. Kalau terdetik di hati saya rasa benci, saya suka berpaling saja.

Dee kawan yang baik. Dia sudi teman saya membelah 5 negeri menjejak tokoh tahun 2008. Dia orang yang suka bertaubat. Dia benar-benar berusaha menuntut ilmu tak putus-putus hingga capai apa yang dia capai sekarang.Pesan-pesan melalui lukisan dia walaupun dia jarang lukis komik, selalu jadi bacaan ribuan orang. Kalau dia lukis komik, letak dialog panjang, tak ada seketul umat pun yang akan komplen dialog komik dia panjang. Hebat tak hebat aura dia berjaya buat orang fokus pada pesan-pesannya.

Malas nak review lebih panjang, Dee orang yang terkenal, hampir kesemua yang follow saya sebenarnya followers Dee. Dia hebat melukis dan menulis, boleh baca karya-karyanya di facebook: www.facebook.com/syababmusafirkasih , www.facebook.com/SyababMusafirKasihMu

3. FRESHIE @ UMMU IFFAH

Dulu saya fikir Freshie adalah geng Wanzu, waktu saya anti pada dasar-dasar Wanzu dalam Alwancomics. Kira orang yang perlu diwaspadai, macam Icesoul. Haha. Tapi inilah orangnya yang jadi fan karya saya secara tak tentu hala, apabila saya kesan dia promosi sana sini dari satu forum ke satu forum, bukan saja lukisan saya, malah puisi, tulisan dan semuanya. Saya tak suka orang perangai macam ni. Dah macam taksub. Itu waktu awal-awallah sebelum Freshie join oekaki dan berlawan conteng-conteng dengan saya dan Dee. Sebab hanya kenal online saja, dan sebab Freshie cepat terpengaruh dengan saya dan Dee, maka kami selalu lupa dia seorang perempuan.
Karya legend Freshie yang paling menginspirasi saya dan ramai orang, saya kira adalah Komik Untukmu, adaptasi cerpen Umair Zulkefli. Ramai kapel-kapel break up lalu bertaubat dan menuju tarbiyah lepas baca komik Freshie. Huhu.

Karya-karya Freshie antara yang paling digemari waktu kemuncak zaman kegemilangan ILuvIslam. Sekarang Freshie dah kurang berkarya saya tengok. Mungkin dia selesa baca komik saya dan lukisan Dee saja agaknya. Saya harap lepas saya offline, Freshie akan bangkit semula berkarya dengan bertubi-tubi dan cepat-cepat bertemu jodoh. ameen.

Karya Freshie boleh gali di: http://kangensyurga.blogspot.com

4. HIKARI

Saya tak kenal siapa Hikari ini sebenarnya. Tapi dia antara saki baki pengkarya di Alwancomics rasanya. Sejak Hikari letak komik-komik yang dia lukis semasa menuntut di Rusia, saya sering membacanya dan memang menginspirasikan. Mungkin kerana Hikari telah kongsikan bahan-bahan tarbiyah dari usrah yang dia jalani, menyebabkan saya dapat rasakan mesej dakwah yang tulus dari komiknya. Kelihatan Hikari tak lagi berkarya, mungkin terlalu sibuk sebagai doktor dan banyak cabaran hidup yang dia dah alami.

Karyanya boleh dibaca di sini: https://hikari2211.wordpress.com

5. DALE @ FADH AMN

Saya tak kenal siapa dia Dale ini, atau Fadh Amn atau rasanya ada adik dia juga terlibat dalam produksi komik-komik dakwah mereka. Saya hanya mula kenal dan kagum dengan hasil kerja mereka semasa sibuk mempromosikan Cabaran 1000 Komik Dakwah, suatu cabaran yang waktu itu ramai yang rasa mustahil, yang hari ini dah tak mustahil beribu-ribu komik dakwah online tumbuh dengan banyaknya.

Freshie ada kata Dale ini telah bangunkan Doodle Dakwah kerana mahu menyahut cabaran 1000 komik dakwah tersebut. Tapi saya kira Doodle Dakwah yang dibangunkan Dale lebih hebat dari cabaran 1000 komik dakwah yang saya cetuskan. Mungkin kerana saya fokus pada blog dan Doodle Dakwah di Fesbuk. Doodle Dakwah berkembang dengan hebatnya, mencungkil minat melukis ramai anak muda untuk melukis komik dakwah tanpa bimbang rasa rendah diri pada mutu lukisan. Makin ramai orang berdakwah, makin tersebar banyak peringatan, makin semua orang tidak lupa pada tanggungjawab sebagai Muslim. Saham-saham Doodle Dakwah sangat besar, cuma saya nampak Dale dah tak seproduktif dulu. Mungkin dia dah sibuk atau rasa sudah ramai boleh doodle berdakwah.
Karya-karya Dale boleh gali di: https://www.facebook.com/DoodleDakwah
Kalau nampak watak botak tak ada rambut tu, Dale lah lukis tu.

6. NUREL YANA MAURAD

Saya baca komik Nurel bertajuk The Pious Student sewaktu dia berkarya di deviantart memang saya sangat kagum dengan ketulusan penyampaian komiknya. Walaupun kisah itu saya pernah baca sebelumnya, tapi Nurel telah berjaya meletakkan perasaan tanpa kata-kata dalam komiknya itu. Saya benar-benar rasa Nurel ini memang yana8nurelbdkbaik. Ternyata ramai orang menginsafi penyampaian komik itu dan kelebihan dialog bahasa inggeris menjadikan komik itu tersebar lebih luas pada pembaca seluruh dunia.

Saya benar-benar berharap Nurel ini akan jadi pelukis komik dakwah yang masyhur. Amat rugi andai pesan-pesan dakwah yang ada dalam diri Nurel, tarbiyah-tarbiyah yang ia jalani, bacaan-bacaan ilmiah yang dia telusuri dibazirkan. Saya harap karya-karya Nurel akan datang, muncul dengan semangat yang sama seperti The Pious Student, seperti komik Kamal San dan Hikari yang berkongsi tarbiyah dalam komik.
Boleh terus sokong semangat Nurel sebagai potensi besar dalam karya dakwah di page nya: https://www.facebook.com/pages/Nurel/1405386423009199
___________________________________
Saya ada banyak lagi pengkarya yang saya tak sebutkan yang menginspirasi saya, termasuk sahabat saya sendiri yang sudah kembali muncul dalam platform Mat Komik atas nama Kanben Studio, atau pengkarya yang saya tak kenal rapat yang punya inspirasi tersendiri seperti Temerity, Afiq Nashiron, Farish Ibnu Addin, Amir Mustaqim, dan banyak lagilah pengkarya komik dakwah sekarang sehingga kalau dibuat buku review kesemua mereka boleh cecah 1000 pages.

Saya hanya seorang pengkarya picisan. Offline seorang mfr ini, tak beri kesan pun pada perjuangan komik dakwah. Yang memberi kesan adalah apabila muncul golongan yang mendefinisikan dakwah dan syariat kepada maksud yang terpesong. Mereka akan buat banyak anak muda salah faham tentang dakwah islam, semangatnya dilunturkan, tulus ikhlas perjuangannya dipadam, matlamat mencapai redha Allah yang berselang seli antara rasa takut, bimbang, berdebar, sedih berhujan air mata dan semangat membara mempertahankan ketinggian Islam, Quran, Hadis dan Syariat akan jadi luput.

Apa-apa pun Islam tetap akan menang dalam apa saja medan. Jika kita berjaya mengalahkan musuh, kita menang. Jika musuh berjaya mengalahkan kita, kita syahid dan tetap menang. Maka menanglah pada mereka yang dalam hidupnya semata-mata memperjuangkan Islam, Islam, Islam. Bak kata Tengku Asmadi, matlamat yang menghantui dirinya setiap masa.

Sekian.

mfr

SOALAN TENTANG KOMIK MFR STUDIO

Ini satu benda yang memang tak sepatutnya saya buat, tapi saya terfikir, orang yang komen tentang komik saya ni sebenarnya baca ke tidak komik saya. Jika mereka baca, kenapa kontra sangat argumennya. Jika mereka tidak baca, bagaimana mereka mampu komen?

1. Komik mfr studio copy paste hadis dan ayat quran, betul atau tidak?

Betul. Contohnya komik permintaan Nabil Nabilah "Kahwin Awal":
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=250428425060298&set=a.249749441794863.37057.100002794267166

2. Tak semestinya perlu copy paste hadis dan ayat quran untuk menyampaikan mesej, setuju atau tidak?

Setuju. Contohnya komik siri aqidah yang saya lukis bertajuk "Mencari Allah Dalam Sains?":
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=434989513270854&set=a.190040131099128.26772.100002794267166

3. Komik mfr studio banyak dialog panjang berjela, betul atau tidak?

Betul. Contohnya komik poster Q&A bertajuk "Bolehkah saya sebagai orang Islam dan beriman membawa kereta secara tak berdisiplin?" (tajuk pun panjang berjela, dialog lebih lagi berjela penuh satu muka):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=224272631009211&set=a.211191478983993.30628.100002794267166

4. Bukan dialog panjang berjela saja boleh menyampaikan mesej, setuju atau tidak?

Setuju. Contohnya salah satu siri komik dialog pendek yang saya lukis bertajuk, "Bosan?":
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=363042497132223&set=a.362877837148689.1073741832.100002794267166

5. Pernah kamu cuba marketkan komik kamu dan proof komik kamu diterima ramai atau tidak?

Tak pernah. Tapi komik saya memang sudah ada di market tanpa pengetahuan saya lagi, contohnya "99 Panduan Muslim Sehari-hari" terbitan Melvana Publishing yang menterjemah dan dijual di Indonesia (Saya hanya tahu ia ada di market indonesia selepas terjumpa sendiri di internet):
http://new.bukabuku.com/browses/product/9786021362105/99-panduan-muslim-sehari-hari-in-comic.html

6. Kamu setuju atau tidak, komik Naruto itu patut dicontohi oleh pelukis muslim?

Setuju jika hanya mencontohi cara melukis tapi bukan rekaan watak dan isi ceritanya yang bercanggah dengan sunnatullah. Pelukis Muslim melukis untuk capai redha Allah, umpama hasil lukisannya ditayang di akhirat dan dia yakin Allah tidak akan murka dengan isi ceritanya. Jika isi cerita yang bercanggah dengan akidah dan sunnatullah, adakah kita yakin Allah akan redha dengan komik kita lalu mengganjari kita rahmatNya untuk ke syurga?

7. Kau ingat komik kau semua boleh buat kau masuk syurga?

Saya meniatkannya begitu, tapi saya akui saya juga lemah maka saya harap orang boleh beritahu saya komik saya yang mana yang tiada langsung kebaikan dan sebuah kegagalan dakwah. Selagi tiada orang beritahu saya, maka saya akan terus lukis dan tunggu. Alhamdulillah, saya syukur akhirnya Allah hadirkan juga komen yang beritahu saya komik saya tiada langsung kebaikan dan sebuah kegagalan dakwah, maka bolehlah saya hapuskan komik itu. Malangnya saya tak tahu komik mana satu. Jadi saya play safe, mungkin semualah komik saya sebegitu. Walaupun saya bukanlah buta dan pekak, bahawa ada yang rasa kebaikannya. jadi saya berlaku adil, dengan beri peluang siapa yang rasa kebaikan boleh download komik saya sehingga 31 Disember 2014 dan kemudian saya kena adil juga pada komen jujur yang komik saya ini tiada kebaikan, maka saya akan offlinekan semuanya nanti.

8. Awak ini tak gentle la, tak boleh terima pendapat langsung!

Pulak dah. Saya dah adil pada kedua-dua pendapatlah tu, beri download dan akan offline. Nak macam mana lagi?

9. Hang merajuk ka? butthurt

Saya cuba bertindak untuk raih redha Allah dan elak murka Allah pada saya. Beri download, moga yang terima kebaikan doakan saya dapat redha Allah. Offline, moga yang telah mudarat, tidak terus mudarat hingga Allah murka pada saya. Merajuk ape bende.

10. Kau ingat cara komik kau saja dakwah, cara orang lain bukan dakwah?

Saya tak pernah fikir satu cara saja dakwah. Tapi saya akan usaha semua cara yang saya mampu untuk berdakwah. Saya lukis macam-macam isu agama, politik, sosial, cinta, pendidikan, ekonomi dalam komik. Saya malah bukan saja melukis komik, saya pernah juga cuba tulis puisi, cerpen, artikel, berceramah di sekolah, dakwah di lapangan, dakwah di lorong-lorong, dari pintu ke pintu, dari masjid ke masjid, usaha bina biah solehah dalam komuniti pelbagai bangsa, dari usrah ke jaulah, dari tamrin ke uzlah dan apa sajalah yang saya mampu grab untuk usaha. Saya suka muslim berdakwah. Yang jadi isu apabila definisi dakwah islam mula dipesongkan dan tak ikut definisi yang digariskan oleh Allah dan Rasul. Hingga anggap semua seruan nilai murni itu dakwah islam walaupun bercampur hal batil, mereka kata komik Naruto itu dakwah islam, Digimon dan Pokemon itu dakwah islam. Jika semua seruan nilai murni yang bercampur batil boleh dianggap dakwah, maka kristianisasi juga akan dipandang dakwah islam, ajar manusia mencintai walaupun berakidah Allah ada bapa dan anak. Normalisasi seruan haq bercampur batil ini sama macam nak suruh orang tutup aurat tapi sebar gambar aurat, rasa meluat tak? Maka jangan cuba mencampurkan haq dan batil dalam komik, lalu mengaku itu juga komik dakwah islam.

11. Kau ini strict sangatlah.

Cuba baca komik "Hijab Bukan Aku" dan "Kenapa Bersedih Kerna Chenta?". Adakah saya strict sangat? Hakikatnya memang saya strict dan garang di alam realiti.
https://www.facebook.com/mfribnmukhtar/media_set?set=a.228221993947608.33247.100002794267166
https://www.facebook.com/mfribnmukhtar/media_set?set=a.190064201096721.26791.100002794267166

12. Komik kau mesejnya terlalu ego dan sombong.

Cuba baca Komik Sobar yang saya lukis. Ada forumer Pergh.com kata komik sobar tu cara berdakwah penuh humble macam mana pulak tu. Hakikatnya mungkin ego dan sombong itu ada pada saya, dan saya akan berusaha melawannya tiap masa.

13. Kau ini selalu paksa orang menerima mesej komik kau, mungkin kau dikelilingi oleh orang sefikrah dengan kau saja.

Saya tak pernah paksa siapa-siapa baca komik saya. Saya offer kalau orang nak baca. Lepas baca komik saya, rasa terpaksa ikut mesej saya? hebat juga penangannya kalau begitu, confirm komik saya tak ada penangan itu. Saya duduk dalam forum Pergh.com yang tak ada orang sefikrah saya. Saya ada kawan baik, Dee (Rusydee Artz) yang semua orang tahu tak sefikrah saya. Di alam realiti sendiri, siapa yang sefikrah saya? Siapa yang memperjuangkan Musyawarah Umat sebagai ideologi politik,idea Futuwwah Revolution, hatta Gerakan Arus Baru diterajui aktivis ISMA yang guna komik saya untuk kempen pun tak sefikrah saya.

14. Sudah, aku benci kau! Aku nak mengumpat belakang kau lepas kau offline.

Jangan mengumpat, kalau nak discuss idea, dipersilakan cakap kat mana pun. Tapi kalau nak discuss diri personal saya, maka marilah bertanya saya sementara saya online lagi.

Apa-apa pun, saya akan simpan rekod komen tuan/puan sebagai renungan saya di masa depan. Semua nama saya expose sepertimana anda expose nama saya. Saya yakin semua komen di bawah ini ditulis dengan penuh intelektual, jujur, ikhlas dan rasa iman kepada Allah. Maka tentu ada kebaikan yang dapat saya kutip. jangan bimbang, akaun saya ini tiada friend dan ramai sudah orang unfollow dan block akaun ini.

Terima kasih:https://www.facebook.com/mfribnmukhtar/media_set?set=a.541811515921986.1073741837.100002794267166

BERHENTI SEBAR KOMIK DAKWAH DI FACEBOOK BERCANGGAH DENGAN SUNNAH NABI BERDAKWAH?

1. Saya nak bagi clear hal ini sebelum 31 Disember 2014 ini, jika nanti ditakdirkan saya dah tak online sampai bila-bila lepas tahun 2015, saya tak mahu orang fikir "mfr studio berputus asa dalam berdakwah". Saya tak pernah putus asa malah perjuangan front karya 200% gratis wujud juga kerana berasa takut dan bimbang Allah tanya di akhirat, "apakah kau sudah laksana kewajipan dakwah di dunia atau kau lari dari menunaikan kewajipan?".

2. Kerana saya fikir dakwah adalah kewajipan/fardu ke atas setiap muslim (kalau tak buat dakwah, maka berdosa) oleh itu saya perjuangkan komik dakwah. Kerana saya tak ambil upah menunaikan fardu-fardu agama, seperti solat, zakat, puasa, maka saya berpegang untuk tidak ambil upah dalam menunaikan fardu dakwah. Maka saya tak nampak ada ruang buat pelukis muslim lain juga untuk berhujah melukis komik tapi tak mahu komiknya menjadi komik dakwah, atau pelukis yang berhajat untuk kejar upah dalam berdakwah apatah lagi mencari rezeki bagi anak bini makan dengan lukis komik yang sia-sia tak boleh jadi hujah untuk mohon pada Allah untuk dimasukkan dalam syurga.

3. Dalam hukum melukis juga jelas hadis-hadis sahih menunjukkan Nabi s.a.w banyak melarang lukisan dan tak suka lukisan khususnya lukisan makhluk bernyawa. Nak mencari mana-mana peristiwa dalam hadis Nabi s.a.w pernah memuji lukisan setakat ini saya belum jumpa, kecuali lukisan-lukisan garisan semata-mata. Hadis Ibn Abbas juga menampakkan keringanan hanya untuk lukisan bukan makhluk bernyawa. Komik ini melibatkan lukisan makhluk bernyawa. Hujah mengharuskan lukisan ini hanya datang dari kajian fiqh para alim ulama, yang boleh saya simpul mudahkan, dengan atas tujuan keperluan mendesak pendidikan yang bermanfaat untuk agama (dakwah), ia dibenarkan/diharuskan oleh sebahagian ulama moden. Itupun syaratnya ketat supaya tujuan pendidikan tadi tak melencong ke arah membawa manusia kepada dosa khususnya syirik.

4. Syirik ini sangatlah luas. Banyak hal dalam usaha komik boleh bawa pada syirik. Sepertimana dalam hidup seharian manusia ini juga silap sikit boleh jatuh syirik. Ringkasnya, kalau hati manusia dicenderungkan kepada hal lain selain hanya bulat untuk menghambakan diri ikut taat patuh setia cinta pada Allah, hal itu boleh bawa syirik. Kalau kita cinta perempuan hingga lebih banyak ingat perempuan itu dari mengingati Allah, maka syirik hati telah berlaku. Patut Allah no.1, maka paling banyak kita ingat dalam 24 jam adalah Allah, tapi kita letak benda lain lebih banyak dari Allah, maknanya Tuhan di hati kita Allah atau benda lain? Itu syirik. Oleh sebab itu setiap muslim sebelum berniat atau menetapkan amal sehariannya mesti jelas hujah tujuan amal itu dilaksanakan. Kita bernafas pun kena jelas hujah tujuan kita bernafas, sebab Allah perintah kita hidup, Allah beri nikmat oksigen, Allah yang kurnia kekuatan jantung dan paru-paru, maka lihat, nafas kita pun buat kita ingat Allah sebab kita takut syirik.

5. Lukis komik buat pembaca memuja watak, "wah hebatnya watak ini!" pun kita risau menyebarkan syirik. Pelukis muslim patut takut menggigil kalau komiknya tak mencapai mesej agung,iaitu supaya pembaca akhirnya memuja Allah dan bukan makhluk. Menyebarkan rasa cinta dan takut pada Allah. Cinta nak Allah cinta kita kembali. Takut Allah murka hingga kita tak dapat raih cinta Allah sampai bila-bila. Itu mesej utama kita nak bawa pembaca. Kita nak pembaca cinta sunnah sebab nak dekat dengan Allah, pembaca tambah faham agama sebab nak dekat dengan Allah, pembaca semangat perjuangkan agama sebab nak dekat dengan Allah, pembaca perbanyakkan baca al quran, tadabbur dan amalkan ajarannya dan tak baca komik lebih banyak dari baca al quran sebab takut Allah jauh darinya. Itu kita nak kejar dalam komik muslim. Itulah makna dakwah. Mengajak manusia menuju pada Allah, bukan pada komik, bukan pada makhluk, makhluk dan komik hanya alat saja, macam screw driver, macam paku, macam cangkul. Apa gila duduk belek alat tanpa buat kerja? Kerja kita manusia adalah beribadah pada Allah.

6. Jika tujuan komik dah berubah, isi cerita dah tak selari tujuan, pelukis sendiri dah lalai, tak takut pada Allah, tak menggelentar dengan dosa yang belum taubat, tak takut pembaca lupa nak ingat Allah, dah tak kisah dengan syirik-syirik yang terjadi, orang review dan komentar komik kita pun lalai habis tak ingat sikit pada Allah, tak menangis langsung dengan dosa, tak rasa langsung patut taubat dan henti terus dosa maksiat, tak rasa nak baca quran, tak rasa nak ke masjid, tak rasa nak baca karangan-karangan ulama, hanya sibuk menunggu siri komik kita saja, lalai dengan isi cerita kita, buat orang rasa nak main game atau bela pet lebih dari ibadah pada Allah, maka ibadahkah lagi usaha komik kita? dakwahkah lagi tujuan kita? redhakah Allah pada kita? boleh jadi hujah nak minta masuk syurga? Atas rasa risau dan bimbang itu jugalah kita tak kan berani nak dakwah guna cara maksiat, nak dakwah tutup aurat dengan melukis watak mendedah aurat yang haram kita normalisasikan pada umat?

7. Maka lukis komik sebagai dakwah ini jalan yang sangat nipis yang sangat bahaya. Sikit silap, rasa lukisan sendiri cantik, dah timbul ujub, itupun syirik juga. Orang puji-puji kita, dah tentu mudah bawa syirik, patutnya segala pujian hanya bagi Allah. Orang tak ingat Allah, asyik ingat pada komik kita pun dah syirik. Ia usaha yang kena banyak menangis mohon Allah ampun kita selalu, usaha yang kita kena mohon sangat-sangat petunjuk dari Allah, usaha yang buat kita sentiasa berdebar kalau-kalau ia bukan suatu kebaikan tapi keburukan, mudarat dan kegagalan dakwah (gagal bawa manusia kepada Allah).

8. Saya telah pun menerima komen jujur ikhlas bahawa karya saya buruk, tiada nilai tiada kebaikan positif, dan sebuah kegagalan dakwah yakni gagal membawa manusia kepada Allah, maka apa ingat saya boleh rilek rilek saja? Apa saya nak jawab depan Allah? Jika komik saya bawa manusia kepada jalan mungkar dan syirik, bolehkah saya mohon Allah masukkan saya dalam syurga.Kalau tak ke syurga, ke mana saya? Berani saya masuk neraka? Tak takut menggigil? Itu belum lagi dikira amal realiti saya di dunia ini. Saya tak nafikan ada orang mengaku kebaikan karya saya, alhamdulillah, tapi apa jaminan kebaikan lebih banyak daripada keburukan? Saya tak mampu menjaminnya.

9. Apa yang saya boleh jamin adalah diri saya sendiri saja, sama ada banyak dapat kebaikan atau keburukan dari komik yang saya lukis sendiri ini. Alhamdulillah, setakat ini komik saya umpama nota ringkas selepas saya menelaah kitab-kitab agama, nasihat dan peringatan dari ceramah dan kuliah para alim dan asatizah. Itu saja yang saya boleh jamin. Maka menjawab persoalan di atas, adakah berhenti menyebar komik dakwah di facebook bercanggah dengan sunnah Nabi s.a.w? Mengikut situasi saya, saya berhenti bagi mengelakkan mudarat yang besar pada umat adalah selari dengan sunnah Nabi s.a.w.

10. Adakah kerana tak sebar komik dakwah di facebook, berrerti berputus asa berdakwah? Pelik sungguh soalan itu. Seperti saya terang tadi, jelas melukis komik dakwah hanyalah satu usaha yang berjalan di atas jalan nipis berteraskan hujah sebahagian ulama moden semata-mata, yang mensyaratkan banyak hal supaya tidak terjatuh dalam lembah kebatilan. Adakah dakwah semata-mata dengan jalan menyebarkan komik dakwah di facebook? Ya Allah, dakwah Nabi tersebar berabad-abad ke seluruh dunia tanpa facebook pun! Allah masih beri kita kaki, tangan, mulut , nyawa seperti pendakwah-pendakwah lain diberi, mengapa dakwah tak boleh jalan tanpa facebook? Pastilah boleh! Yakin boleh!

11. Apatah lagi sekarang ini ramai orang mengakui keupayaan pelukis-pelukis muda kita dalam berdakwah mengajak manusia kepada Allah dan sunnah Nabi s.a.w. Untuk apa lagi saya? Nak karya buruk saya merosakkan dakwah Islam? Biarlah mereka yang pakar berdakwah dalam komik ini terus beraksi. Mereka ini semua hebat-hebat belaka. Mereka tahu selok belok melukis komik dakwah yang sebenar. Mereka tahu mana satu komik dakwah tipikal, mana satu komik dakwah special hebat canggih muktabar lagi bagus dahsyat.Cukup sudah bagi saya. Ini jalan nipis, bukan semua orang patut terjun, apatah lagi saya yang berkarya teruk ini. Ada orang ada semangat dan niat yang baik, tapi dah karya tu teruk tak bawa manusia pada Allah, nak mengaku sebagai usaha komik dakwah lagi? Saya rasa cukup bagi karya saya sebagai nota peribadi saja selepas ini. Saya insaf.

12. Saya offline tahun 2015 bukan sebab nak lari berdakwah. Saya ada benda nak buat tahun 2015 ini. Dalam dunia ini bukan facebook dan komik saja! Ya Allah, facebook dan komik ini macam plak celah gigi saja, kita ada fakir miskin, gelandangan, anak-anak muda terbiar, dan penzalim-penzalim yang perlu kita lawan di luar sana. Malah saya rasa saya masih akan terus melukis, sebab ini cara saya merekod pengetahuan dan peringatan. Saya juga malah akan masih menunaikan janji untuk melukis komik permintaan bagi sesiapa yang request di e-mel. Offline yang saya maksudkan hanyalah menghilangkan mfr studio dan komik-komiknya di mana-mana channel. Saya tetap bekerja dan berkomunikasi menggunakan teknologi online sebagai diri saya, Muhammad Fakhrul Razi.

Tuntas.

p/s: terima kasih pada yang unfollow dan kecewa dengan diri saya asalkan anda terus follow Islam dan tak kecewa dan putus asa dengan rahmat Allah.

mfr