Panduan Memahami Poster Mahram

Saya membaca banyak keluhan dan luahan orang yang melihat komik diagram atau poster

KLIK ENTRI: INI
"Dengan siapa saya WAJIB BERHIJAB dan HARAM BERSALAM?" ( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=220146931421781&set=a.211191478983993.30628.100002794267166&type=1 )

KLIK ENTRI: INI
dan "Dengan siapa saya HARAM BERSALAM dan BERCAMPUR?" ( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=220399008063240&set=a.211191478983993.30628.100002794267166&type=1 ),

dengan keluhan mengelirukan, memeningkan, dan tidak faham serabut habis dah.

Maka saya fikir ada baiknya saya buatkan panduan memahami poster tersebut.






Untuk versi panduan di facebook boleh ke link ini: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.221530677950073.32229.100002794267166&type=1

DOWNLOAD POSTER BERSAMA PANDUAN DI SINI: KLIK

7 comments:

Ahmad Firdaus Ismail said...

saya sungguh kagum dengan poster2 ini. terima kasih banyak2!

...better to be unknown... said...

Assalam ana nak tgk poster ni tp gambar jd pecah. Mcm mana ye?

mfrstudio said...

wassalam.

kalau tengok dalam entri ini, memang pecah. cuba pergi ke entri tentang poster itu iaitu di:

versi perempuan:
http://contengmfr.blogspot.com/2012/05/dengan-siapa-saya-haram-bersalam-dan.html

versi lelaki:
http://contengmfr.blogspot.com/2012/05/dengan-siapa-saya-wajib-berhijab-dan.html

kalau tak berjaya juga nampak poster tanpa pecah.

cuba terus ke link gambar, iaitu di:

versi perempuan:
http://3.bp.blogspot.com/-_A8b8EgIn_o/T6dYPAfA7xI/AAAAAAAADHc/NLscF5T58z8/s1600/mahram.jpg

versi lelaki:
http://3.bp.blogspot.com/-XLjNZQfwtaY/T6i5u8D5TAI/AAAAAAAADHw/1mqGrMMyMtk/s1600/mahram2.jpg

kalau tak boleh juga, cuba try ke link facebook yang dah disertakan di dalam entri ini (kat bahagian awal entri). kalau tak boleh nampak link, cuba ke sini:

versi perempuan:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=220146931421781&set=a.211191478983993.30628.100002794267166&type=1

versi lelaki:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=220399008063240&set=a.211191478983993.30628.100002794267166&type=1

kalau tak boleh tengok sebab tak login facebook atau tak ada akaun facebook terus ke link gambar kat facebook, iaitu di:

versi perempuan:
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/s720x720/75235_220146931421781_100002794267166_281707_1709102421_n.jpg

versi lelaki:
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/533341_220399008063240_100002794267166_282100_1720438000_n.jpg

Jika masih tak dapat lihet juga, saya cadangkan, download terus poster tersebut di sini:
http://www.mediafire.com/?tlk3f01trdcs2k2

Sekian, harap dapat membantu.

Teknologi Hari Ini said...

Salam,


Saya berminat dgn gambar poster. Boleh tak kalau ade versi yang lebih tinggi resolution dia? kalau boleh yang 1200x900 ke.

Seterang boleh :) nak print out kasi cantik.. MFRStudio akan highlighted .

mr[at]bob[dot]my

Hasibah Md.Adnan said...

Assalamualaikum dik. Ternampak poster tentang panduan mahram tu. Kenapa tak buat dlm poster besar (printed) supaya senang diedarkan dan jugak senang nak refer. Sangat membantu kerana masyarakat kita ni dah terbiasa bersalam dgn saudara mara sedangkan bukan semua boleh bersalam.

mfrstudio said...

Salam, Teknologi Hari Ini.

Resolusi yang saya letak di blog ini adalah resolusi asal saya design poster tersebut, 860x576. Itu adalah resolusi yang dah cukup baik untuk lihat di pc sebab asal saya design untuk disebarkan di internet dengan mudah load.

Waalaikumussalam, kak Hasibah.
Poster resolusi 860x576 itu kalau diprint atas kertas A4 dah ok dah. Saya tak pasti nak printed atas kertas besar mana, dan wajarkah kita sebarkan poster sebesar banner untuk diberi pada orang ramai. saya tak nampak praktikalitinya. apa-apapun, sebar di internet dah cukup bagus, apabila masing-masing boleh print sendiri (kalau perlu) untuk disebar ke ruang lingkup sosial masing-masing.

apa-apapun semua orang bebas meniru design poster ini untuk kebaikan ummah. tak ada hak cipta, dan boleh ditiru dan disebarkan dengan resolusi lebih besar jika perlu.

ini resolusi 860x576 yang saya maksudkan:

versi perempuan:
http://3.bp.blogspot.com/-_A8b8EgIn_o/T6dYPAfA7xI/AAAAAAAADHc/NLscF5T58z8/s1600/mahram.jpg

versi lelaki:
http://3.bp.blogspot.com/-XLjNZQfwtaY/T6i5u8D5TAI/AAAAAAAADHw/1mqGrMMyMtk/s1600/mahram2.jpg

download terus poster tersebut pun boleh di sini:
http://www.mediafire.com/?tlk3f01trdcs2k2

SD ISLAM AL FIRDAUS said...

Terima kasih atas poster-nya. Ijin share ..